En Uzun Yaşayan İnsanların Beslenme Alışkanlıkları
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre ortalama ömrü en uzun
insanlar Japonlar.
Japonya’da erkekler ortalama 85 yıl, kadınlar ise 87.5 yıl
yaşıyor. Son verilere göre Japonya’da her bir milyon kişiden 520’si yüz yaşın
üzerinde.
Japonya’da bulunan Okinawa adası da sakinlerinin sağlıklı ve
uzun yaşaması ile ün yapmış bir ada. Japonya’da kalp-damar hastalıklarından
ölen insan oranının en düşük olduğu yer Okinawa.
Şimdi gelelim bu adada yaşayan insanların yaşam ve beslenme
alışkanlıklarına.
1.
Okinawa’da insanlar motorlu taşıtlardan ziyade yürümeyi
ve bisiklet kullanmayı tercih ediyor. Okinawa Japonya’da trenin olmadığı tek
vilayet.
2.
Japon hükümeti günde 10 gramdan az tuz tüketin
çağrısında bulundu, Okinawa bu tavsiyeye uyabilen tek il oldu.
3.
Sebze ağırlıklı ve çeşitli besleniyorlar.
4.
Günde en az beş porsiyon ve 7-8 çeşit meyve-sebze
tüketiyorlar.
5.
Tahıllar Okinawa diyetinin temelidir. Okinawa’nın
ana besin kaynağı pirinçtir.
6.
Şeker tüketimleri asgari seviyededir. Şeker
yemeleri gerekirse de şeker kamışından üretilenleri tercih ederler. Zira şeker
kamışından üretilen şekerin kanseri önleyici etkisi vardır.
7.
Haftada üç gün balık tüketirler.
8.
Okinawalılar “Hara Hachi Bu” kavramını prensip
edinirler. Yani tam doymadan yemekten kalkarlar. Sofradan kalktıklarında hâlâ
biraz aç olmaları gerekir. Bunun için genellikle tatlıyı es geçerler. “Hara Hachi
Bu” bölge kültürünün çok eskiye dayanan bir parçasıdır ve düşündüğünüzün 3’te 2’sini
yemenizi öğütler.
9.
Okinawalılar antioksidan içeren şu 15 gıdayı sofralarından
eksik etmezler:
-
Havuç
-
Balık
-
Biber
-
Tofu
-
Miso
-
Goya (kudret narı)
-
Kombu (kelp yosunu)
-
Lahana
-
Nori (su yosunu)
-
Soya Filizi
-
Tatlı Patates
-
Sanpin Cha (yasemin çayı)
-
Hechima (salatalığa benzer bir kabak)
-
Soya Fasulyesi
-
Soğan
10.
Okinawalılar yasemin çayı ile yeşil çayı sık
tüketirler. Böylece kalp krizi riskini, kolesterolü ve stresi azaltıp bağışıklık
sistemini güçlendirirler.
11.
Okinawalılar “shikuwasa” adı verilen B ve C vitamini
açısından son derece zengin olan turunçgili sıkça tüketirler.
Kısaca özetleyecek olursak çok yaşamaları ile meşhur Okinawalılar
tuzu, şekeri az tüketirler; sebze-meyve-balık-tahıl ağırlıklı beslenirler.
Aşırı yemezler, yürürler, bisiklete binerler.
Yorumlar
Yorum Gönder