En Uzun Yaşayan İnsanların Beslenme Alışkanlıkları




Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre ortalama ömrü en uzun insanlar Japonlar.
Japonya’da erkekler ortalama 85 yıl, kadınlar ise 87.5 yıl yaşıyor. Son verilere göre Japonya’da her bir milyon kişiden 520’si yüz yaşın üzerinde.
Japonya’da bulunan Okinawa adası da sakinlerinin sağlıklı ve uzun yaşaması ile ün yapmış bir ada. Japonya’da kalp-damar hastalıklarından ölen insan oranının en düşük olduğu yer Okinawa.
Şimdi gelelim bu adada yaşayan insanların yaşam ve beslenme alışkanlıklarına.
1.      Okinawa’da insanlar motorlu taşıtlardan ziyade yürümeyi ve bisiklet kullanmayı tercih ediyor. Okinawa Japonya’da trenin olmadığı tek vilayet.
2.      Japon hükümeti günde 10 gramdan az tuz tüketin çağrısında bulundu, Okinawa bu tavsiyeye uyabilen tek il oldu.
3.      Sebze ağırlıklı ve çeşitli besleniyorlar.
4.      Günde en az beş porsiyon ve 7-8 çeşit meyve-sebze tüketiyorlar.
5.      Tahıllar Okinawa diyetinin temelidir. Okinawa’nın ana besin kaynağı pirinçtir.
6.      Şeker tüketimleri asgari seviyededir. Şeker yemeleri gerekirse de şeker kamışından üretilenleri tercih ederler. Zira şeker kamışından üretilen şekerin kanseri önleyici etkisi vardır.
7.      Haftada üç gün balık tüketirler.
8.      Okinawalılar “Hara Hachi Bu” kavramını prensip edinirler. Yani tam doymadan yemekten kalkarlar. Sofradan kalktıklarında hâlâ biraz aç olmaları gerekir. Bunun için genellikle tatlıyı es geçerler. “Hara Hachi Bu” bölge kültürünün çok eskiye dayanan bir parçasıdır ve düşündüğünüzün 3’te 2’sini yemenizi öğütler.
9.      Okinawalılar antioksidan içeren şu 15 gıdayı sofralarından eksik etmezler:
-        Havuç
-        Balık
-        Biber
-        Tofu
-        Miso
-        Goya (kudret narı)
-        Kombu (kelp yosunu)
-        Lahana
-        Nori (su yosunu)
-        Soya Filizi
-        Tatlı Patates
-        Sanpin Cha (yasemin çayı)
-        Hechima (salatalığa benzer bir kabak)
-        Soya Fasulyesi
-        Soğan

10.   Okinawalılar yasemin çayı ile yeşil çayı sık tüketirler. Böylece kalp krizi riskini, kolesterolü ve stresi azaltıp bağışıklık sistemini güçlendirirler.
11.   Okinawalılar “shikuwasa” adı verilen B ve C vitamini açısından son derece zengin olan turunçgili sıkça tüketirler.
Kısaca özetleyecek olursak çok yaşamaları ile meşhur Okinawalılar tuzu, şekeri az tüketirler; sebze-meyve-balık-tahıl ağırlıklı beslenirler. Aşırı yemezler, yürürler, bisiklete binerler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Antibiyotiğin Keşfi

Türkiye ile Almanya'nın Taşıt, Yol ve Trafik Kazası İstatistikleri

Tüm Zamanların En Büyük Kara Hayvanı